Uhonorowanie lokalnych producentów miodów w Czaplinku | Urząd Miejski w Czaplinku

01
polandrock
fotografia przedstawiająca ruiny zamku w Czaplinku
LadyPunk
fotografia przedstawiająca cztery żaglówki na jeziorze

Uhonorowanie lokalnych producentów miodów w Czaplinku

Podczas VII Sesji Rady Miejskiej w Czaplinku, która odbyła się 28 listopada 2024 roku, w szczególny sposób uhonorowano lokalnych producentów miodów, którzy swoją pracą i pasją promują walory regionu oraz przyczyniają się do jego rozwoju, a jednocześnie w ostatnim czasie zdobyli uznanie na poziomie krajowym i międzynarodowym.

Nagroda dla Gospodarstwa Pasiecznego „Maja”

Państwo Katarzyna i Radosław Bondaruk, właściciele Gospodarstwa Pasiecznego „Maja”, zostali uhonorowani za swoje osiągnięcia na polu pszczelarstwa. Ich firma wyróżnia się szerokim asortymentem obejmującym aż 11 gatunków miodów, które w 2018 roku zostały wpisane na listę nośników tradycji. Burmistrzyni Czaplinka Katarzyna Szlońska-Getka wraz z zastępcą Burmistrza Czaplinka Krzysztofem Lisieckim oraz przewodniczącym Rady Miejskiej Marcinem Czerniawskim osobiście złożyli gratulacje, doceniając wkład państwa Bondaruków w rozwój lokalnego pszczelarstwa.

Sukces Miodów Drahimskich

Podczas sesji wręczono również gratulacje czterem producentom Miodów Drahimskich, które zostały uznane za jeden z dziesięciu najlepszych miodów na świecie w prestiżowym rankingu Taste Atlas. Wyróżnienia otrzymali: Państwo Grzegorz i Karolina Fujarscy, Pan Konrad Fujarski, Państwo Hanna i Arkadiusz Kapysz, Państwo Danuta i Leszek Ihnatów. Miody Drahimskie, pochodzące z Gminy Czaplinek, są wyjątkowe ze względu na swoje właściwości smakowe oraz tradycyjny sposób produkcji, który łączy dziedzictwo regionu z nowoczesnym podejściem do pszczelarstwa.

Burmistrzyni podkreśliła, że sukcesy lokalnych pszczelarzy są wynikiem ciężkiej pracy oraz ogromnego zaangażowania producentów, którzy pielęgnują tradycje pszczelarskie Pojezierza Drawskiego i Gminy Czaplinek. Dzięki takim inicjatywom Gmina Czaplinek zyskuje uznanie jako region o wyjątkowym potencjale kulinarnym i turystycznym.

 

Autor: Katarzyna Kibitlewska, kierownik Referatu Turystyki i Promocji